Pilegrimstur til Selja

Også i år ble det arrangert pilegrimstur til Selja på festdagen for hl. Sunniva – Seljumannadagen – 8. juli. Inger-Johanne Enger fra Johnsegarden stod for planlegging og tilrettelegging. 26 deltakere fra Stavanger- og Bergens-kanten, foruten Oslo og København var med på den oppbyggelige og gledefulle feiringen av Norges første ortodokse helgen, som endte sitt liv på Selja ca år 950.

Reisen dit kan gjøres med båt fra Bergen, buss fra Oslo eller bil. Landeveis går den enten over Valdres eller Gudbrandsdalen, Aurland eller Stryn, og tilbake kan man reise over Trollstigen! Kan man tenke seg noe mer malerisk og spennende?

Som tidligere år måtte de fleste ordne med god og rimelig overnatting i campinghytter i Selje sentrum. Tidlig søndag morgen samlet vi oss på bryggen, hvor ”klosterbåten” ventet på å føre oss over til Selja-øya. Derfra gikk vi i prosesjon med kors, faner og ikoner forbi ruinene av kloster-kirken (hvor katolikkene skulle ha messe) og kloster-gården (hvor lutheranerne skulle ha gudstjeneste) og begynte oppstigningen mot ”Mikaels-helligdommen” og ruinene av St. Sunniva-kirken hvor vi selv skulle ha gudstjeneste. Her i hl. Sunnivas kirke stod skrinet med relikviene hennes i middelalderen, og i hulen var det levningene ble funnet i året 995. Etter gudstjenesten (som ble forrettet av f. Johannes, f. Miron fra Stavanger, f. Poul fra København og diakonen Serafim) i hl. Sunnivas kirke, gikk vi også opp i ”Mikaels-helligdommen” og sang hymner til de helliges pris, før vi atter begav oss forbi den hellige kilden og ned mot båten igjen. Været viste seg fra sin beste side: solskinn, ingen vind og perfekt temperatur!

Etter et måltid mat i hyggelig fellesskap på kafe i Selje, var det mulighet for å besøke en utstilling om hl. Sunniva og Selja i den gamle prestegården. De som ikke måtte reise direkte hjem, kunne være med til Dragseid på Stadtlandet hvor det er reist et stort steinkors til minne om kong Olav Tryggvasons ting her i 995, da det ble vedtatt at kristendommen skulle være landets tro og hvor det ble foretatt massedåp, derfor kalles stedet også ”dåpsstedet”. Deretter begav vi oss hjemover igjen, styrket av velsignelsen fra besøket på det hellige stedet og forvisset om hl. Sunnivas forbønner.

Neste år vil det også bli arrangert pilegrimstur til Selja, og planleggingen er allerede i gang. Da vil vi forsøke å få til et to-dagers program der midt i Norges vakreste og mest dramatiske natur med den spennende historien: foruten gudstjeneste: utstilling, konsert og foredrag. Det kan være en god ide å legge det inn i neste års sommerplaner. Det er ikke nødvendig å reise til den andre siden av kloden for å oppleve store og spennende ting i sommerferien!

 

f. Johannes