ERKEBISKOP GABRIELS BESØK I NORGE

Sammen med vladyko Gabriel kom diakonen Athanas og moder Martha til Oslo 4. juli. Den første dagen og natten ble tilbagt på hl. Trifons skita i Hurdal ( 90 km nord for Oslo). Neste dag som var lørdag, var det arrangert et møte mellom erkebiskopen og menighetsrådet i hl. Nikolai menighet og med ordinasjons-kandidatene. Til slutt ble det forrettet en vesper.

Søndag 6. juli forrettet vladyko Gabriel liturgy sammen med presteskap fra det skandinaviske prostiet. I forkant av gudstjenesten ble den tidligere prest i DNKog teolog OLE PETTER LERSETH ordinert til leser og hypodiakon, og deretter i løpet av liturgien ble han ordinert til diakon, mens diakonen CHRISTOFOROS SCHUFF ble ordinert til prest. Etter liturgien var det festlig samvær.

Diakon Christoforos ordineres til prest

På ettermiddagen samme dag reiste erkebiskopen og følget sammen med en gruppe pilegrimer fra Oslo mot Selja som ligger lengst mot vest på kysten av Norge. (Det var der levningene av hl. Sunniva og hennes reisefølge ble funnet av kong Olav Tryggvason i året 995). Dette stedet har allerede blitt et betydelig pilegrimsmål for ortodokse kristne i Norge. Veien fra Oslo og dit er lang, og det ble gjort stopp i Sjoa for overnatting. Neste morgen fortsatte reisen og følget avr i Selje ved 3-tiden på ettermiddagen, i tide for å høre den nye diakonen f. Olav P Lerseth sitt foredrag i forbindelse med den nyåpnede utstillingen av Ove Sveles ikoner.

Kl. 18 ble det forrettet en panikhida på det aller vestligste punktet på Stadtlandet. I havet her har utallige skip og båter gått ned gjennom tidene. Stedet hadde også en forferdelig leir for russiske og ukrainske fanger under II verdenskrig. Mange av dem er begravet på stedet og et minnesmerke er reist der. Panikhidaen ble forrettet i St. Swithuns kapell med locale notabiliteter til stede. Etter gudstjenesten gikk en prosessjon med vlaadyko Gabriel og ordføreren i front til minnestedet hvor det også var stilt opp militær æresvakt. Her ble det lagt ned en krans og erkebiskop Gabriel holdt en tale. Før vi gikk fra stedet fremførte Inger Johanne Enger en religiøs folkesang. Til avslutning inviterte ordføreren på et måltid og samvær i menighetssalen.

Panikida på Stadtlandet

Neste dag kl. 7 om morgenen forrettet vladyko Gabriel og presteskapet liturgy I Selje kirke. I forkant av den ble ABJØRN OLAV FLÅM ordinert til leser (for Hl. Johannes Teologens kapell i Bygstad) og URBAN WIDETUN til leser og hypodiakon, senere ble han ordinert til diakon (for menigheten i Överkalix i Sverige). Senere i liturgien ble diakonen Olav P Lerseth ordinert til prest (for hl. Nikolai menighet i Oslo).

Ole Petter Lerseth ordineres til prest. Fr. Olav Urban Widetun ordineres til diakon for menigheten i Överkalix i Sverige

Etter frokost tok gikk ferden med båt over til det egentlige målet for pilegrimsferden: Selja-øya. Omtrent 50 ortodokse pilegrimer klatret opp fjellsiden til hulen over ruinene av klosteret med bispekirken og kirken med de hellige relikviene. Der inne i hellig-hulen ble det forrettet moleben til ære for hl. Sunniva.

50 ortodokse fra hele Skandinavia hadde funnet veien for å feire Seljumannadag den 8. juli Fr. Serafim i Sunniva grotten

Neste stopp for en del av gruppen var Johnsegardsakademiet i Bygstad. Her var det aftensmat og overnatting. Johnsegarden var forøvrig organisator av av det meste som foregikk på Selja og fortjener stor honnør for glimrende opplegg og stor innsats.

9. juli gikk ferden østover igjen, men denne gangen over Folldal, hvor det ble gjort stopp og besøk hos f. Jona i hans eremitage. Han tok imot følget med åpne armer og stor gjestfrihet. Mat, samtaler og overnatting.

10. juli kom følget tilbake til Hl. Trifon Skita i Hurdal. Her ble visse praktiske detaljer ordnet og planer for fremtiden diskutert. Etter en natts hvile kunne erkebiskop Gabriel, diakonen Athanase og moder Martha 11. juli vende tilbake til Paris fra Gardermoen.

I løpet av det som opprinnelig var planlagt som en ukes avslappende ferie for erkebiskopen, ordinerte han en leser, en diakon og to prester for det Skandinaviske prostiet som nå har 8 lesere, 2 diakoner og 8 prester i de 5 menighetene og mange kommunitetene.

Fr. Johannes

 

Åpningsside