PILEGRIMSTUR til Den hellige øya Selja 2014

I mange år har menigheten foretatt en pilegrimstur til Selja. Nedenfor finner du beskrivelse med bilder fra turen i 2014. Blir du med neste gang?

Hvor Sunniva og hennes reisefeller (seljumennene) kom fra Irland og tok sin tilflukt for å bevare sin kristne tro og hvor de endte sine dager en gang på 900-tallet. Her ble levningene deres funnet i 994-995 etter underfulle tegn, som fikk kong Olav Tryggvason på Tinget på Dragseid like ved (hvor 4 fylker vedtok å gå over til kristendommen) til å erklære henne som hellig. Det ble så bygget kirker og kloster og domkirke her.

Hvert år har vi fra hl. Nikolai menighet og  filialer arrangert pilegrims-reise hit – nå omtrent for tyvende året på rad. Vi har ofte en samling med foredrag eller utstilling eller konsert kvelden før (7. juli) og på selve helligdagen 8. juli forretter vi liturgi i kirken i Selje (på fastlandet) – vi har tidligere pleid å ha liturgien ute på Selja-øya, men værforhold og annet gjør det for vanskelig.  I fjor hadde vi med oss mama Mamuka og kor fra Georgia, i år hadde vi også med oss deltakere med tilknytning til Georgia – moder Thavoria og søstrene fra Valldalsklosteret som nå endelig har blitt opprettet OG f. Damaskinos som hører til det nyopprettede Seljeklosteret – alt under den georgiske kirkens jurisdiksjon! F. Damaskinos forrettet med oss i liturgien og m. Thavoria og nonnene fra Valldal gjorde tjeneste som kor. Og vi forretett både på norsk, engelsk og georgisk og gresk og kirkeslavisk!

Etter liturgien og en kort frokost, begav vi oss over til den hellige Selja-øya, og gikk i prosesjon fra båten gjennom klosterruinene og opp den bratte fjellsiden, tok en pust med litt informasjoner i ruinen etter hl. Sunnivas kirke hvor hennes relikvier befant seg i et praktfullt skrin inntil det ble flyttet til Bergen på slutten av 1200-tallet.

Videre gikk vi til Mikaelshola, hvor relikviene etter hl. Sunniva og selju-mennene ble funnet på slutten av 900-tallet. Her hadde vi bønnestund (moleben).  Vel nede igjen kunne vi fylle flasker med vann fra den hellige kilden, før vi begav oss tilbake til fastlandet.

Den georgiske ortodokse kirken har tatt moder Thavoria og hennes fellesskap inn under sin jurisdiksjon og vedtatt å godkjenne opprettelsen av klosteret i Valldal (foreløpig innstallert i Norddal like ved) og et munkekloster på Selja (foreløpig innstallert i et hus tilhørende kunstneren Amdan på fastlandet, hvor f. Damaskinos bor). Oppe i hulen er det hengt opp en kopi av opprettelsesdokumentet for klosteret!

I Kommunehuset var det arrangert en utstilling av hele historien til hl. Sunniva og Selja like til opprettelsen av det ortodokse klosteret der, og en fin presentasjon av den ortodokse kirke og tro. Dette var noe kommuneledelsen hadde ønsket og tatt initiativ til!

Været 8. juli var strålende og kunne ikke blitt bedre. Så på alle vis var dette en svært vellykket og velsignet pilegrimstur.

Fr. Johannes


Liturgi i Selje kirke sammen med f. Damaskinos.


Igumenia Thavoria og søstrene  fra Valldal gjorde tjeneste som kor


Ankomst til den hellige Selja-øya


Bønnestund oppe i Mikaleshelligdommen hvor hl. Sunnivas legeme ble funnet i 995.


Deltakere i ruinene etter hl. Sunnivakirken hvor hennes relikvier befant seg, oppe i skråningen mellom hulen og klosteret nede på flaten.


Tilbake på fastlandet


(Takk til Thomas Såheim som har tatt bildene)