21 kirkefedre

Peter Halldorf
Oversatt av Randi Steen Hilmersen
Luther Forlag, 2001
paperback, 288 sider Pris: 328 kr

Kirkefedre på norsk

Den svenske forfatteren Peter Halldorf besøkte nylig (september 2002) Hl. Nikolai menighet for å være med som foredragsholder på et Ireneus-seminar. Denne mannen er noe så spesielt som en pinsepastor med stor interesse for og innsikt i tradisjonell kristendom, herunder kirkefedre. Han har skrevet en innføringsbok i det som gjerne kalles patristikk (læren om forfedrene i troen,) men som han selv i undertittelen kaller “Historien om hvordan kristendommen ble utformet.” Hva slags bok er dette, og hvem er egentlig kirkefedrene?

Den er en temmelig unnseelig, boken fra Luther Forlag: Omslaget er ikke spesielt imponerende, og prisen – på en paperback – er vel i drøyeste laget. Forfatteren er trolig ukjent for de fleste nordmenn, selv om han er kjent i sitt hjemland for en rekke bøker om religiøse emner. I Sverige kan man nok kirkefedre på en annen måte enn i Norge, så når Luther Forlag har latt Hilmersen oversette denne innføringen til vårt eget språk, har de tilveiebragt den første norskspråklige innføring i oldkirkelige tenkere og teologer. Likesom med sin serie Kristne klassikere bidrar forlaget til å (gjen)opplive interessen for kristen historie og tradisjon i Norge.

Boken er populær i den forstand at den ikke først og fremst henvender seg til teologisk skolerte. Bakerst finnes en informativ ordliste samt en tidstabell og et kart. Utvalget av de énogtyve kirkefedrene fortjener oppmerksomhet: Halldorf ser på studiet av kirkefedrene som et økumenisk prosjekt – alle eller de fleste kirkesamfunn forholder seg til disse personlighetene som sine egne eller sine foregangsmenn. Antagelig er det derfor forfatteren, i tråd med vestlig kristendoms syn på kirkefedrene qua noe som hører Oldkirken til, har valgt å stoppe før det store skisma. Millenniet fra Hl. Ignatius (30 – 107) til Hl. Simeon Den nye teologen (949 – 1022) er derimot godt dekket.

I forhold til andre bøker av samme type skiller 21 kirkefedre seg ut ved at greske og latinske fedre er like godt representert; også viktige østlige skikkelser, som Hl. Dionysios eller Hl. Maximos Bekjenneren, behandles inngående. Likeledes er St. Patrick viet et kapittel som talsmann for den irske kristendom. Kapitlene (ett per fader) er bygget opp som biografier og på samme tid presentasjoner av personenes tankeverden. De er også forsynt med sitater av de enkelte fedrene, slik at man får et inntrykk av hvordan de faktisk skrev og uttrykte seg.

Foruten å være lettlest og nesten ungdommelig i sin friskhet, vitner boken om en forfatter som har latt seg berøre. Han har sett stor hellighet og visdom i møte med kirkefedrene og ønsker å ta denne kristendommen på alvor. I en viss forstand er det altså en bok om ortodokse fedre sett gjennom protestantiske øyne, men inntil videre er det faktisk den eneste av sitt slag på norsk.

Thomas Arentzen

Åpningsside