Ortodokse røster i Nord

Av Georg U. Tramsvik

Her i Norden oppfattes Den ortodokse kirke som et eksotisk innslag fra andre breddegrader, en import fra øst. Den kalles da også ofte for Østkirken (hva nå det skal bety?). Dette inntrykket er selvfølgelig ikke uten fundament i virkelighetens verden. Det er jo stort sett de siste tiårene at Den ortodokse kirke har blitt synlig i våre skandinaviske land (med unntak for Finland), vi har levd i et protestantisk-luthersk homogent samfunn stort sett. Men slik vil det ikke fortsette. Og sammen med de mange innflyttere til bl.a. Norge har også andre trosretninger, som ofte har vært oppfattet som geografisk/kulturelt knyttet til andre nasjoner og steder, fulgt med. Blant disse er Den ortodokse kirke.

Det vil Fader Johannes (leder for hl. Nikolai menighet i Oslo) prøve å gjøre noe med. Han vil med sin bok: Ortodokse røster i Nord vise at den ortodokse tro og kirke ikke lenger bare er et innflytter-element her, men er i ferd med å slå rot og at den etter hvert har fått flere tilhengere som ikke er innflyttere, men har sine røtter her. Det har han de beste forutsetninger for med sin bakgrunn i den eldste ortodokse menigheten her i landet, en menighet som har gått veien fra en typisk russisk innvandrer-forening til en menighet bestående av folk fra mangfoldige kulturer og nasjoner, en menighet som nå har medlemmer med flere generasjoner bak seg i landet og som derfor er i ferd med å bli en lokal ortodoks kirke. Og han har samlet en rekke litterære (på ett nær) bidrag av teologisk/historisk/kulturell art, skrevet av lokale eksponenter for ortodoks tro og kirkeliv i Finland, Danmark, Sverige og Norge, forfattere som skriver om ortodokse temaer ut fra sin forankring i Skandinavia.

Dette er et pionerarbeid og et svært viktig steg hen mot alminneliggjøring av den ortodokse kirke i vårt samfunn. Tekstene er skrevet av mennesker med forskjellig bakgrunn, men med sikker teologisk og historisk innsikt, og de er presentert i sin opprinnelige språkform, altså norsk, svensk og dansk. Forfatterne er: Bengt Pohjanen (s), diak. Per Johannessen (n), f. Poul Sebbelov (d), metropolitt Johannes (f), Thorstein Tollefsen (n), f. Christoffer Klasson (s), munken Fotius (d), Tito Colliander (f),

Siri Sande (n), Ola Breivega (n), Stig Frøyshov (n), f. Johannes (n), samt den norske ikonmaleren Ove Svele som er representert med en rekke ikoner.

Dette er første gang det gjøres et forsøk på en slik samlet presentasjon av lokale ortodokse kirkelige kapasiteter i Norden, og det står respekt av arbeidet. F. Johannes som har redigert boken (og selv har gitt et bidrag til den), har arbeidet lenge med slik publisistisk virksomhet. Han startet i 1976 utgivelsen av et tidsskrift for ortodoks kristen teologi, historie og kultur. Og har siden gitt flere litterære bidrag til en synliggjøring av ortodoks tro og kultur i Norge. Med denne boken har han gjort et forsøk på samle flere av de skandinaviske ”røstene” til et felles kor. Les den.

Ortodokse røster i Nord,
En antologi ved
f. arkimandritt Johannes Johansen
Hl. Siluoan Forlag i København år 2003,

(155 sider. Ill.)

Boken kan skaffes fra kirkens Bokskap og koster kr 220

Åpningsside